onsdag 30 april 2008

Ny färg

Den svarta layouten på sidan kändes så mörk och tråkig och inte så glad som jag känner mig just nu, så jag har fifflat lite med färgerna och nu känns det bättre :)

Nu blir det några dagars semester i Småland. Stickningen får följa med så strumporna jag håller på med just nu kanske hinner bli klara. Annars hoppas jag på ett roligt första besök på Jofotex imorgon. När man sett alla andras tyger från Jofotex kan man ju inte annat än ha höga förväntningar på besöket där!

Namnbanden här!


Idag kom mina namnband! Yay vad glad jag blev, de var precis så fina som jag hade hoppats på. Så det första jag gjorde när jag kommit hem var att plocka fram de plagg jag sytt och nåla fast namnbanden. Det första sydde jag fast på lekdräktens ben i alla 4 kanter men det blev inte så fint så de andra sydde jag bara fast i kortsidorna och det blev mycket bättre. Nu har även mina kläder ett eget 'märke'!!!

tisdag 29 april 2008

Pirat

Så när som på tryckknappar (som jag fortfarande inte har hemma) är lekdräkten klar. Det blev ok med kantbandet men jag ska nog sträcka mudden lite mindre nästa gång. Den ser stor ut i benen men det är ju svårt att se storlek när man inte har någon att prova på. Det verkar som om Ottobres mönster ofta är stora, har jag rätt?

Lekdräkten är sydd i storlek 56 och mönstret kommer från Ottobre 3/2008. Tyget är från JoNic Textilimport och mudden tror jag kommer därifrån också. Sydd på Huskylocken och muddkantad på den vanliga maskinen.

En fråga om mudd

Satt igårkväll ochmuddkantade en omlott-lekdräkt som finns med i senaste Ottobre. Det står att man ska töja mudden något när man syr fast den och det är ju vad man brukar göra. Men när jag sydde fast den blev det otroligt bubbligt runt ' hörnen' om ni förstår vad jag menar. Blir det bättre om man låter bli att töja mudden där det är skarpare svängar? Dessutom, när muddbanden blir för korta och inte räcker till hela längden som ska kantas, hur gör ni då, syr ihop den rakt av så det blir en rak skarv, eller syr ihop som man gör med en snedslå?
Jag syr på mudden räta mot räta och vänder den sen runt kanten och syr med tvillingnål på min vanliga symaskin. Tacksam för tips!

Annars ser lekdräkten finfin ut och jag borde få klar den ikväll. Efter det här är jag nog redo för ugglor och kaniner och andra 'finare' tyger! :) Var hos mamma igår och fick en påse med gamla tyger, snedslåer, blixtlås, tråd och annat roligt. Tack mamma!

söndag 27 april 2008

Nysytt



Har även hunnit med att sy tröjan jag klippte ut i onsdags. Det gick förhållandevis enkelt och jag är nöjd med hur den blev. Lite stor kanske trots att jag sydde in både ärmar och liv men bättre för stort än för litet, de växer ju trots allt!

Tyget är från Babra sy i Uppsala och mudden från Ohlsons tyger. Mönstert kommer från Ottobre 1/2007 och är i storlek 62, men som sagt den ser stoor ut! Sydde den på min Huskylock, förutom mudden och fållarna som är sydd på min Viking med tvillingnål. Eftersom mudden är brun så sydde jag fållarna med brun tråd också. Tycker det ser snyggt ut! Det saknas knappar i höger axel men jag har fortfarande inga tryckknappar hemma men det är 3 månader kvar tills den lill* kommer så jag hinner fixa det innan dess! Ska dessutom till Jofotex på torsdag så där kan jag säkert få tag i några!

Omsytt

Efter att vänninans dotter provat klänningen i förra veckan så var jag inte helt nöjd med halsen och ärmhålen. Det såg så stort ut på. Kom på att jag lagt till sömsmån även där så det var ju inte så konstigt att det var större än det borde. Så igår åkte sprätten fram och det blev nya kantband efter att jag klippt bort sömsmånen. Klänningen är nog fortfarande för stor men ser mer proportionerlig ut iallafall. Till nästa klänning ska jag göra den smalare och med mer halsrigning och även lite längre tror jag.


Efter att jag gjort klart klänningen så gav jag mig på dödskallebyxorna från föra veckan. Kortade benen och satte ny mudd. Satte även mudd i midjan och är helnöjd med resultatet! Men ska försöka jobba fram ett bättre byxmönster för de här är ändå mer som tights, vill ha pösiga byxor!

onsdag 23 april 2008

Förstärkning i maskinparken!

Idag kom maskin nr 3 hem till mig, men den blir nog bara dekoration. En Husqvarna trampmaskin modell äldre. Har stått i garaget hos mina föräldrar men nu står den istället i vår hall och väntar på att putas upp. Oh den är så fin och det går att sy på den, raksöm både framåt och bakåt. Jag vet för jag har provat för några år sedan och den gör jättefina sömmar men ojoj vad det är svårt att trampa jämt!

Klippte ut en tröja idag men sen hann jag inte mer. Däckbyte, deklaration och årsmöte tog över tiden sen. Hoppas hinna sy den imorgon. Måste prova lite olika mönster nu och se vad jag gillar. Gladde mig åt nya Ottobre idag så om jag hinner tröjan imorgon blir det nog en sparkdräkt framåt helgen.

Den lill* sparkar på i magen, var och lyssnade på hjärtljud och mätte mage första gången idag men den lill* hade svårt att ligga still!

tisdag 22 april 2008

Pay it forward

”I will send a handmade gift to the first 3 people who leave a comment on my blog requesting to join this PIF exchange. I don´t know what that gift will be yet and you may not receive it tomorrow or next week, but you will receive it within 365 days, that is my promise! The only thing you have to do in return is pay it forward by making the same promise on your blog.”

Om du vill ha en hemgjord present av mig, lova att publicera samma text på din blogg, så skickar jag en till de tre första som kommenterar detta.

måndag 21 april 2008

Väska


Även jag har nu sytt en dagisväska a la Knåpmodern. Det var söndagens kvällspyssel men jag hann inte skriva om den igår. Det var ju fantastiskt enkelt att sy och så fint det blev tycker jag! :) Det kommer nog bli fler sånna här väskor längre fram! Det här ska bli väskan som jag har min stickning i så att jag äntligen slänga den fula plastpåsen som ligger och dräller i vardagsrummet!

Tyget är en panelgardin från Ikea och fodret är samma lakan från Hemtex som jag hade som foder i tygkorgen.

Mätte även dödskalletajtsen mot ett par köpte byxor i strl 62, mina var ca 10 cm längre än de köpta... jag får nog kapa dem lite. Linnet var lite mindre än köpt storlek 62 så det stämde ju inte så bra.. haha. Synd att man inte har någon att prova på än.

Som nybliven Ottobre-prenumerant så kom min 'present' idag. Fick nr 01/07 gratis tillsammans med fakturan så nu måste jag nog sy något! Fick också ett gäng tygprover från E-slöjd och nu måste jag bestämma vilka ränder jag tycker bäst om. Men vi ska åka söderut förbi Söderköping den 1 maj så jag ska kolla in Jofotex innan jag beställer något. Är sugen på kanintyg också, det finns så många söta saker på allas bloggar i det.

söndag 20 april 2008

Förvaringskorg av tyg


Inspirerad av andras bloggar har även jag nu sytt mig en förvaringskorg. Tänkte jag ska göra en 4-6 stycken och ha på väggen vid symasinen för tråd, knappar och annat som just nu inte har något 'hem' i min syhörna. Sydde i ett upphängningsband i bakkanten där jag ska slå i en öljett, men några sånna har jag inte hemma just nu.

Tyget är från Ikea. Det är en färdigfållad panelgardin på 45 cm (19 kr/metern) så av den klippte jag ett 15 cm långt stycke. Sprättade upp fållarna och klippte bort dem och använde dem sedan som upphängningsband. Botten är ca 15 cm i diameter. Fodret är ett lakan från Hemtex. Sydde 2 likadana korgar och satte den ena i den andra, vek in sömsmånen och sydde ihop dem och sydde även in upphängningsbandet när jag sydde ihop dem.

Tänk vad man kan pyssla ihop innan kl 9 på en söndagsmorgon!

lördag 19 april 2008

Dödskalle-kit


Det har blivit lite sytt på morgonen idag. Sambon jobbar helg så jag får pyssla så mycket jag vill! Det blev ett linne och tillhörande tajts i dödskalletyg kantat med svart mudd. Båda tygerna kommer från JoNic textilimport. Kommer man få en goth-baby eller en goth-baby när kläderna jag gör ser ut så här haha! Egentligen gillar jag mer retro men det här blev rätt roligt det med! Storlek 62 på båda men tröjan ser mycket mindre ut än tightsen. Mönstren kommer från Elsbeth Gynthers 'Nya Barnkläder'.

Sydde på kantbanden på min vanliga maskin, sen sydde jag ihop linne och tajts på overlocken. Fållen är gjord med tvillingnål på den vanliga maskinen. Hittar inte något resår alls hemma trots att jag vet jag öpte härom veckan så det ska i i tajtsen, annars är det klart.

Det här är det första jag sytt i mjuka tyger där jag är nöjd med kantbanden, så nu behöver jag inte längre drömma mardrömmar om att bandkanta kläder! Kanske tom vågar mig på en body snart (när mina lösnummer av Ottobre kommer!). Det pilligaste var att få i grenkilen på tightsen snyggt, det blev bra i 3 av 4 hörn, men det syns ju inte heller när det är i grenen så det får vara så. Muddarna blev nog också lite stora och kunde inte komma på hur jag skulle få in tyget i overlocken när jag skulle sy fast dem så de är sydda på den vanliga masinen och sen sicksackat kanterna i efterhand.

Är ändå rätt nöjd med resultatet idag! Speciellt linnet tycer jag blev bra. Ska bli spännande att se när det passar och om det passar!

fredag 18 april 2008

Vad ska det bli i helgen... svänger mellan tröja till mig själv, en omlottröja till liten, tajts till liten eller nån klänning till vänninans dotter. Det är svårt att välja.... Borde öva mig på att sy i stretchiga tyger och att sy kantband så omlottröja blir nog bra, med matchande tajts kanske... Måste öva innan jag sätter saxen i ugglorna.

Såg en annons i tidningen idag om en tygaffär i Uppsala som sålde alla tyger för 10 kr metern, så dit ska jag nog ta mig en tur imorgon och se om jag hittar något. Ska nog skaffa mig lite spindelmannentyg och sy en väska åt sambons brorsson som bara älskar spindelmannen. Många projekt blir det! Tur att det är helg snart!

onsdag 16 april 2008

Mammakjol


Idag har jag sytt en mammakjol. Började igår men fick sitta en timme och sprätta bort resåren så då hann jag inte klart. Idag gick det dock bättre och jag är glad över resultatet, kommer nog kunna ha den resten av graviditeten.

Tyget kommer från Tygcentrum i Uppsala och är viskosjersey. Jag föll direkt för den gröna färgen och det härliga mönstert! Det blev dessutom en snutt över som jag an sy något till liten av :) Funderat på om det skulle göra sig med en knytmössa med fleecefoder i det här tyget... Tror det skulle bli sött. Annars kan det nog bli en omlottröja av det som är kvar.

Mönstret kommer från Ottobre 2/2008 men jag har modifierat det och bara sytt ett lager istället för två som det var i mönstret. Det var lite pilligt att få dit silikonbandet i midjan så det blev nog lite löst, men magen växer nog snart i det och det är ju skönt när det inte sitter för hårt. Har sytt den på overlocken och fållat med tvillingnål på vanliga maskinen.

Det här är det första plagget jag syr till mig själv på säkert 5 år och det känns som om jag kommer använda den ganska mycket framöver. Det kommer nog bli fler ju varmare det blir.
Namnbanden är beställda och kommer om ca 2 veckor! Ska bli kul att få sätta sitt eget märke på kläderna!

söndag 13 april 2008

Klänning




Det blev ingen väska sydd i helgen, det blev istället en förklädesklänning åt en väninnas dotter. Förutom att fickan på magen inte blev jättebra är jag jättenöjd med resultatet. Gillar den gulgöna färgen mot det lila kantbandet.

Tyget köpte jag på Hemtex i fredags, det är bomull. Kantbandet är ett lakan, också från Hemtex (bra rea just nu) som jag gjort egna snedslåer av (tror jag ska investera i en snedslåvikare ganska snart så de blir jämnare). Mönstret kommer från 'Baby Cool'. Har sytt den mest på min vanliga maskin men överlockade ihop axelsömmarna samt att infodringen sicksackades med överlocken för att få en snyggare kant. Fickan är fastnydd med tvillingnål och det är även infodringarna där bak. Tycker det blir en snyggare finish på plagget då, det ser inte lika hemmasytt ut! Fickan var mitt första försök med tvillingnålen så jag fick sprätta bort den första sömmen några gånger, haha! Har inte satt knappar i den än då jag inte hade några tyckknappar hemma, men det ska i 3 tryckknappar i ryggen innan den är helt klar.

Har dessutom hunnit göra klart min syhörna i kapprummet, fick den nya skrivbordsskivan på plats idag och det känns jättekul att ha en plats där inte symaskiner och annat måste plockas undan hela tiden!

Färgen i detaljbilden är inte helt med verkligheten överensstämmande, men det var dåligt ljus ute men jag ville inte vänta med att fota den!

fredag 11 april 2008

Tog en sväng på stan efter att jag hämtat min symaskin, skulle egentligen köpa skruv på Clas Olson (och det gjorde jag också faktiskt) men tog också en sväng in på Hemtex som hade rea och kom ut med två lakan, ett lila och ett grönt samt 2 andra tyger. Det var nedsatt jättemycket så jag fick allt tyg för nästan ingenting. Sen gick jag till stadsbiblioteket och lånade "Sy kläder till baby och småbarn" Av Katrin Wassdahl och "Nya barnkläder" av Elsebeth Gynther. Närjag kom hem hade beställninge från Bokus kommit och i den låg "Baby Cool" och "Sy og stik börnetöj 0-3 år". Klippte ut en förklädesklänning i strl 62-68 till min kompis dotter i ett av tygen jag köpte men sen kom jag på att jag inte hade någon tråd i matchande färg.... så det blev inget sytt ikväll. Men jag tror att klänningen kommer bli mycket fin :)

Tror jag ska skaffa tråd imorgon när jag är i Stockholm och samtidigt investera i en tvillingnål till maskinen för att se hur det fungerar. En snedslå-vikare vore inte heller helt fel.... men det får bli senare.
Idag ska jag hämta ut min symaskin från service. Hoppas på att åstadkomma något kul i helgen på den. Funderar på att börja i ostretchigt tyg så att det blir lite lättare att sy... jag är ju lite ovan än. En väska inspirerad av Knåpmodern kanske... De är så fina!

torsdag 10 april 2008

Ugglorna kom redan idag :) de är jättefina och jag skulle önska jag inte hade sån huvudvärk att jag inte orkar göra någonting så att jag kunde sy på nått... Har ju inte gjort något med den nya masinen än. Fast igår tapetserade jag i hallen och det blev fint! Idag har jag tillbringat dagen på trädgårdsmässan i Älvsjö, hade önskat det var symässa haha!!!

onsdag 9 april 2008

Beställningen bekräftad- uggletyg på väg mot uppsala! :)
Kunde inte hålla mig från att beställa uggletyg på Jofotex, både rött och vitt.... Men jag vill inte bara sy barnkläder av det, jag vill sy gravidtröja åt mig själv....

tisdag 8 april 2008

Stickad kofta






















Nu har jag gjort klart den första stickade tröjan. Tog en sväng förbi garnaffären på vägen hem från jobbet och köpte knappar och nu har jag sytt i dem. Är himla nöjd med hur tröjan blev! Beskrivning finns på Drops.

Köpte även hem overlock-tråd så nu kan jag börja testa maskinen efter middagen :) Ska bli spännande att se om jag kan över huvud taget trä tråden i maskinen, men man fick med en video (kassett!!) som visar hur man gör.

måndag 7 april 2008

Idag har jag hämtat ut min nya overlock-symaskin!!! Har inte hunnit packa upp den än då jag varit fullt sysselsatt med att läsa bruksanvisningen (samt att fixa HTML-kod på den här sidan).

Jag hoppas jag hinner ner på stan imorgon och köpa tråd så jag kan testa den imorgon. Hus ska jag kunna koncentrera mig på jobbet imorgon när jag vet vad som står hemma och väntar på mig...!

Stickade klart tröjan i helgen men har inte satt i knappar än eftersom jag inte har köpt hem några till den. Det borde jag hinna med imorgon också. Sen kan jag lägga upp en bild även på den. Har nu börjat sticka raggsockor i storlek nyfödd.... det var pilligt men det blir jättefint, har kommit ca 8 cm av 20 så är på god väg med den enea sockan.

fredag 4 april 2008


En bild på den fösta bodyn jag sytt, modell amerikansk nyfödd.... inte riktigt svensk nyfödd om man ser på det som säljs i butikerna... haha

Har just lämnat in min symaskin på service och jag längtar redan tills den kommer tillbaka nästa fredag.

Var förbi en sväng på IKEA på vägen hem och fyndade lite stuvbitar med coola möntrade tyger som kommer bli perfekta byxor! Och när jag kom hem låg ett paket från JoNic Textilimport
och väntade på mig :) Mudd i olika färger, ett jerseytyg och ett fantastiskt blommigt tyg som jag ska sy en klänning av till min vänninas 4-månaders dotter. Jag hoppas att få se henne modella den för sidan också sen! Men först, symaskin tillbaka!!!! Jag har ju trots allt min stickning denna helg samt en hel hög med tapet som ska upp på väggarna innan jag blir för tjock (är i 23e veckan nu).

Ska försöka hålla mig nu från att beställa mer tyg, har hittat fantastiskt söta tyger på Stoff och stil. Speciellt det prickiga tyget på den sidan som jag hoppas att jag länkat till är jag sugen på. Men jag ska vänta tills iallfall efter nästa lön!
Svårt att koncentrera mig på jobbet, sitter och tänker på hur man bäst syr i kantband och drömmer om overlock-maskinen som jag beställde igår. Fick min mormors gamla sy-sax från mamma i onsdags. Mormor var sömmerska och det känns roligt att få ärva hennes sax och en sporre. Ska lämna in min symaskin p åservice idag också så jag kommer stå utan maskin i några dagar men hoppas att overlocken kommer i början av nästa vecka. Utan maskin får jag tillfälle att sticka klart tröjan jag håller på med. En grön kofta i alpacka-ull med huva. Den ser ut att bli fin :)

Ska även ägna helgen åt att försöka förstå hur den här sidan fungerar och hur man gör länkar och annat.

Sydde en body i veckan efter ett mönster från butterick, klippte ut i storlek nyfödd. Igår köpte jag en förpackning med bodys på HM i strl 56 och den jag sytt visade sig vara gigantisk jämfört med dessa!! Så jag tog och sprättade upp ärmen och ena sidan på en inköpt body och gjorde ett mönster som jag hoppas ska funka bättre. Har även beställt några böcker med mönster, Baby Cool och Sy og strik børnetøj 0-3 år.

Blev också sugen på att köpa några nummer av ottobre design.

torsdag 3 april 2008